Сухи цветя в домашна обстановка можете да си направите с вашата микровълнова печка за секунди. Изберете цветята които искате да изсушите и ги поставете едно по едно в чинийката на печката. Завъртете ги за 2 до 3 минути на висока степен.

Можете да си направите и пъстър букет от полски цветя или други по ваш избор които да потопите в стъклена ваза на дъното на която има около 100 грама вода и захар. Така след около 14 дена ще имате изсушени цветя които са поели захарта от водата и така могат да изкарат около година за декорация на вашия хол или дневна.

Ако искате вашите цветя  да изглеждат точно както са били в  градината можете да използвате силикагел, който е пясъчено подобно вещество, което можете да  намерите в цветарските магазини.

Можете да си направите сухи цветя и като ги пресовате в тежка книга. Вземете една енциклопедия или готварска книга, отворете я в средата и поставете внимателно цветето което искате да запазите. Затворете книгата и я оставете така да стои около 10 дни, след което влагата ще изчезне и вие ще имате цвете с дебелината на хартия което можете да използвате за направата на картина от изсушени цветя.